Translate

2011 m. sausio 30 d., sekmadienis

Kopūstų pyragas

1 kopūstas
4 kietai virti kaušiniai
400 ml pieno
500 gr miltų
270 gr sviesto
2 svogūnai
50 ml aliejaus
22 gr sausų mielių
1,5 val. šaukšto rūpios druskos
2 val. šaukštai cukraus
susmulkintų petražolių
(aptepimui gali reikėti 1 kiaušinio, šlakelio pieno ir druskos)




250 gramų kambario temperatūros sviesto sutriname su persijotais miltais, druska ir cukrumi kol gauname trupininę masę. (Aš visus šiuos produktus sudėjau į virtuvinį kombainą ir sukapojau). Mieles ištirpiname 250 ml šilto pieno ir įminkome į trupininę masę. Gautą tešlą uždengiame ir paliekame pusvalandžiui šiltoje vietoje, kad pakiltų.
Tuo metu paruošiame kopūstus. Kopūstus smulkiai supjaustome, užplykome karštu vandeniu ir leidžiame pastovėti 10 minučių. Nukošiame kopūstus ir maišydami apkepam ant aliejaus-sviesto lydinio. Ugnis turi būti didelė. Po 10 minučių ugnį sumažiname ir ant kopūstų užpilame likusį pieną. Laiks nuo laiko pamaišydami troškiname 20 minučių. Tai darant reikėtų kopūstus pagal skonį pasūdyti.
Pakepiname susmulkintus svogūnus.
Sumaišome: kopūstus, svogūnus, susmulkintus kietai virtus kiaušinius ir petražoles.
Tešlą padaliname. Viena dalis gali būtų kiek didesnė už kitą. Imame didesniąją tešlos dalį ir plonai iškočiojame ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus. Klojame tešlą į skardą (aš išanksto į skardą įklojau lakštą kepimo popieriaus - tik tam, kad lengviau būtų iškelti iškepusį pyragą). Ant tešlos tolygiai paskirstome kopūstų mišinį. Iškočiojame antrą tešlos lakštą ir uždengiame pyragą, gerai užlankstydami/užspausdami kraštus. Pyrago viršų subadome šakute.
Kepame 30 minučių 180C orkaitėje (170C orkaitėje su ventiliatoriumi).
Praėjus 30 minučių, aptepame pyragą ir kepame dar 5 minutes. Aš pyragą aptepiau plakiniu pagamintu iš 1 kiaušinio, šlakelio pieno ir druskos.

Originalus receptas čia.

2011 m. sausio 28 d., penktadienis

24 keksiukai (24 cupcakes)

250 gramų sviesto
250 gramų cukraus
300 gramų miltų
1 a šaukštelis kepimo miltelių
6 kiaušiniai
žiupsnelis druskos
1 vanilės sėklos arba 2 lašeliai vanilės ekstrakto arba 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
Galimi priedai: šokolas, uogos (tiek džiovintos tiek šviežios), cukatai, riešutai, vaisiai.
Aš labiausiai mėgstu keksiukus su riešutais - ant kiekvieno užberiu po 0.25 arbatinio šaukštelio skaldytų riešutų. Tačiau šiuo atveju buvo kepta į mokyklą, todėl naudojau 65 gramus šokolado.

Sviestą išmaišome su cukrumi.
Įberiame vanilę.
Po vieną įmaišome kiaušinius.
Įsijojame miltus, kepimo miltelius ir druską. Įberiame šokoladą ir viską dar kartą išmaišome.
Tešlą dedame į popierines formeles - lengviausia tai padaryti su konditeriniu maišeliu. Kad popierinės formelės kepimo metu neišsiskleistų, aš jas išanksto įkloju į silikonines formeles arba į keksiukams kepti skirtą skardą.
Keksiukus kepame 20 minučių iki 170C įkaitintoje orkaitėje (aš naudoju orkaitę su ventiliatoriumi).


You will need:
250 g butter
250 g sugar
300 g flour
1 tsp baking powder
6 eggs
pinch of salt
Seeds of 1 vanilla pod or 2 drops of vanilla extract or 1 tsp of vanilla sugar.
You can add: chocolate, fresh or dried berries, nuts or fruits.
My favorite are with nuts. I simply pour 0.25 tsp chopped nuts over each cupcake.
But in this particular case I used 65g of chocolate (chopped).

Preheat the oven to 170C (fan oven) and line silicone cases or 2 muffin tins with 24 paper cases.
Put the butter and sugar in a bowl and cream together until light and fluffy. Add the vanilla, then the eggs, one at a time, beating well after each addition.
Add sifted flour, baking powder, salt and chocolate and mix together until just combined.
Plop the mixture into the paper cases (use piping bags for an easy way) and bake in the oven for 20 minutes.

2011 m. sausio 24 d., pirmadienis

Keli labai seni darbai

A few very old projects



Pikantiški parmezano-aguonų saldainiai pagal Lorraine Pascale


80 gramų tarkuoto parmezano sūrio,
1 arbatinio šaukštelio aguonų,
1 arbatinio šaukštelio sezamo sėklų.

Įkaitiname orkaitę iki 220C (Aš kepiau 210C).
Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Popierių patepame sviestu.
Indelyje išmaišome sūrį, aguonas bei sezamo sėklas.
Ant kepimo popieriaus dedame apskritimo formos sausainių formelę - žiedelį. Aš naudojau 8 centimetrų skersmens. Žiedelį tolygiai užpildome parmezano mišiniu - apytiksliai 1,5-2 šaukštais. Nukeliame žiedelį. Ant gauto apskrtimo dedame pagaliuką ir atsargiai pridengiame žiūpsneliu parmezano.
Kepame 5 minutes.
Išimame saldainius iš orkaitės ir leidžiame 10 minučių atvėsti. Tik tada atsargiai atskiriame nuo kepimo popieriaus.
Man išėjo 8 saldainiai.

Originalus receptas čia / You will find orriginal recipe here:

2011 m. sausio 22 d., šeštadienis

Filo tešlos krepšeliai pagal Lorraine Pascale (Filo cases by Lorraine Pascale)

Man tikrai patinka šiuo metu Jungtinėje Karalystėje rodoma Lorraine Pascale programa "Baking Made Easy" (BBC 2)- visi receptai yra labai paprasti bet "su natele". Mačiau tik 2 laidos dalis, bet jau turiu 8-ių receptų, kuriuos tikrai norėčiau išbandyti, sąrašą. Taigi labai apsidžiaugiau, kai vakar knygyne radau jos receptų knygą tuo pačiu pavadinimu. Štai pirmasis receptas iš sąrašo.


Filo tešlos krepšeliai
8-iems krepšeliams jums prireiks:
80 gramų sviesto ir
270 gramų filo tešlos (tikrai nesunaudosit visos - iš šio kiekio galima pagaminti virš 20 krepšelių)

Įkaitinkit orkaitę - 180C. Patepkit riebalais mafinų formelę.
Filo tešlos lapą gausiai aptepkit sviestu ir supjaustykit lopinėliais, tokio dydžio, kad uždengtų formelės angą - nieko baisaus jei tešla nukars per kraštus. Sudėkite vieną ant kito 3-4 lopinėlius tešlos ir įklokite į formelę.
Kepti orkaitėje maždaug 5 minutes, kol apskrus. Išėmus iš orkaitės leisti 10 minučių atvėsti ir tik tada išimti iš formos.
Krepšelius galima užpildyti paskanintu jogurtu, kremu, švelnia varške, varškės desertu, vaisiais ar salotomis.
Aš pirmuoju atveju panaudojau jogurtą su vaisiai, o antruoju - raudoną mišrainę.



I really like to watch Baking Made Easy with Lorraine Pascale (BBC2). All recipes are so simple, but interesting. Yesterday I managed to buy a book by Lorraine. I must admit that I already got a list of 8 recipes which I would like to try. Here is the first one.

Filo pastry cases
(to make 8 cases you will need):
80g butter, melted and cooled, plus extra for greasing
270g shop-bought filo pastry (you will not use all)

Preheat the oven to 180C. Grease the muffin or cupcake tin well.
Brush filo pastry with lots of melted butter.
Cut the filo pastry into squares that are big enough to fit into the muffin holes - can even hang over the sides a little.
Then put together 3-4 pieces of filo squares and push into a hole.
Place the filo cases into the oven for 5 minutes or so, giving them time to crisp up.
Once they look golden brown and crispy remove from the oven and leave them to cool for 10 minutes or so.
Remove them from the muffin tray.
Cases can be filled in with yoghurt, custard, soft cheese with fruits or salad.

Bobutės pyragas (Nan's cake)


400 gramų kambario temperatūros sviesto,
400 gramų cukraus pudros,
400 gramų miltų,
4 kiaušiniai,
pusės citrinos sultys ir žievelė.

Kambario temperatūros sviestą išsukam iki purumo. Įtarkuojam citrinos žievelę. Paeiliui įmaišome (aš naudoju mikserį): 100 gramų cukraus pudros, 100 gramų miltų, 1 kiaušinį ir vėl 100 gramų cukraus pudros, 100.... pačioje pabaigoje įspaudžiamos pusės citrinos sultys ir dar karą viskas išmaišoma. Sukrečiame tešlą į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepama 35-40 minučių vidutinio karštumo orkaitėje. Aš kepiau 25 minutes 180 laipsnių temperatūroje +15 minučių 160 laipsnių temperatūroje.
Pyragas išėjo gerai paskrudęs - bet kiek pamenu bobutė visada apipjaudavo kraštelius. Mano dukra ragaudama šį pyragą sukritikavo, kad jame nieko nėra - jokių vaisių, riešutų. Gal, bet man jis kvepia mano vaikyste - dar ir dabar prisimenu apipjaustytų kraštelių skonį :) .


You will need for it:
400g unsalted room temperature butter,
400g icing sugar,
400g plain flour,
4 eggs,
juice and grated zest of a half of lemon.

Put the butter, 100 g of icing sugar and lemon zest in a large bowl and cream  together until fluffy (I use a mixer). Add  100g of flour and mix well. Stir in the egg. Again add and stir in: 100g of icing sugar, 100... until you will mix in all the products. Then stir in the juice.
Preheat the oven to 180C. Line a baking tin with baking paper.Tip the dough into the prepared tin and bake for 35-40 minutes. I baked 25 minutes in 180C +15 minutes in 160C (fan oven). Nan's cake had always been lightly crusty. She had been cutting off the crust - I still remember a wonderful taste of it. It is a taste of my childhood.