Translate

2011 m. lapkričio 27 d., sekmadienis

Tagliatelle su lašiša ir pomidorais (Salmon and tomato tagliatelle)

Eilinis receptas nusižiūrėtas ITV kanalu, o jo autorius Donald Skehan.
Niekada nebandžiau šio virėjo receptų anksčiau, bet, jei turėčiau spręsti iš šio, - puikus virėjas. Lakštiniai iškart pateko į populiariausių šeimos patiekalų sąrašą. O man labai patiko lėtai keptų pomidorų, kuriuos galima panaudoti daugelyje patiekalų, idėja.

Taigi visų pirmiausia reikia pasigaminti pomidorus. Šiam patiekalui tinka net ir blyškūs žieminiai. Tiesą sakant, tai puikus būdas jiems paruošti.

Jums reikės:
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 šaukšto balsamico acto
- maždaug 500g vynuoginių - nedidelių pusiau perpjautų pomidorų (aš kartais panauojų ir didesnius tik perpjaunu į daugiau dalių)
- druskos ir pipirų

Originaliame recepte orkaitę reikia įkaitinti iki 190C. Aš paprastai pomidorus kepinu iki 150-160C įkaitintoje orkaitėje (su pūtimo funkcija). Taigi įkaitiname orkaitę.
Indelyje alyvuogių aliejų išmaišome su actu ir supilame ant pomidorų. Dar kartą išmaišome.
Didelę kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi.
Paskleidžiame ant skardos pomidorus - pjūvio puse į viršų. Pasūdome ir užbarstome pipirų.


Kepame orkaitėje maždaug 45 minutes. Aš siūlau nepatingėti patikrinti pomidorus po kokių 30-35 minučių.


Valgyti pomidorus galima tiek šiltus tiek šaltus. Laidoje buvo paminėta, kad tokie pomidorai, sudėjus į stiklainį ir užpilus aliejum, gali būti laikomi iki savaitės (šaldytuve).

Kai pomidorai gatavi, viskas vyksta labai greitai. Tiesą sakant pradėti virti lakštinius galima, 15-20 prieš pasibaigiant pomidorų kepimo laikui

Pagrindiniam patiekalui reikės (4-iems asmenims):
- 300g tagliatelle (ilgi lakštiniai)
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 2 susmulkintų česnako sklitelių
- 200g neriebios grietinės
- dosnios saujos smulkintų krapų
- 75g smulkiai supjaustytų saulėje džiovintų pomidorų (aš naudojau keptus orkaitėje, o, kadangi man jie labai skanūs, jų dėjau žymiai daugiau - gal dvigubai net, bet pirmiausia siūlau išbandyti kaip originaliame recepte rekomenduojama).
- druskos ir pipirų
- 200g supjaustytos rūkytos lašišos (būdama Lietuvoje pusę normos pakeičiau rūkytomis lašišos papilvėmis; tokiu atveju reikia mėsytę nepatingėti gražiai atskirti nuo kaulų ir odos)
1/2 citrinos sultys (retai kada naudoju)

Lakštiniai išverdami, laikantis įpakavimo instrukcijų, dideliame vandens puode ir nukošiami.
Didelėje keptuvėje (ant vidutinės kaitros) įkaitiname aliejų ir pakepiname česnaką (maždaug 1 minutę).
Supilame į keptuvę grietinę ir pakaitiname kol sušils. Tada dedame krapus, pomidorus. Pasūdome bei užbarstome pipirų. Galiausiai sudedame lašišą bei dar šiltus nukoštus lakštinius - viską gerai išmaišome.
Patiekiame lakštinius lėkštėje. Nepamirštame apšlakstyti citrinos sultimis. Galima puošti pomidorais ir krapais.


Original recipe by Donald Skehan :Creamy smoked salmon and sun-blushed tomato tagliatelle.
Our family likes this pasta dish very much. I tried the recipe after sow Donald Skehan cooking it on ITV's This Morning programme. It is the only known to me recipe of Donal Skehan, but I really would like to learn more.
To start you will need to prepare slow-roasted cherry tomatoes.

You will need:
3 tbsp olive oil
1 tbsp balsamic vinegar
1 large punnet of cherry tomatoes (about 500g), sliced in half
Sea salt and freshly ground black pepper

Preheat the oven to 190C (I used lower temperature).
In a bowl, whisk together the olive oil and balsamic vinegar. Add the tomatoes and toss to combine.
Arrange the tomatoes cut side up on a large baking tray and season with a good pinch of salt and black pepper. Roast in the oven for about 45 minutes, or until the tomatoes have reduced in size and are slightly charred.
Allow to cool then eat warm or at room temperature.

For pasta:
300g tagliatelle pasta
2 tbsp olive oil
2 garlic cloves, peeled and finely chopped
200g low-fat crème fraiche
A good handful of fresh dill, chopped.
75g sun-blushed tomatoes, roughly chopped
Sea salt and freshly ground black pepper
200g sliced smoked salmon, cut into strips (I sometimes use salmon trims)
Juice of 1/2 lemon, to serve

Cook the pasta in a large saucepan according to the packet instructions on the packet, then drain.
Heat the oil in a large frying pan over a low to medium heat, add the garlic and fry gently for one minute. Add the crème fraiche and heat through then add the dill, tomatoes and a good pinch of salt and black pepper and stir through.
Finally, add the salmon strips and hot tagliatelle and toss everything together until coated.
To serve
Serve each portion with a generous squeeze of lemon juice and some slow-roasted cherry tomatoes.

Original recipes: Slow-roasted cherry tomatoes
Creamy smoked salmon and sun-blushed tomato tagliatelle

2011 m. lapkričio 17 d., ketvirtadienis

Gėlytės - kiaušinienės (Fried Egg Flowers)

Skani ir labai gražiai, mano galva, atrodanti kiaušinienė, kurios receptą radau Tango su samčiais bloge.

Kiaušinienei reikės pieniškų dešrelių, kiaušinių, riebalų kepimui ir prieskonių.

Dešreles įpjauname. Atstumai tarp įpjovų turi būti nedideli ir vienodi. Kad būtų lengviau tai padaryti, padedame dešrelę tarp dviejų medinių iešmelių, ir tolygiai pjauname iki pat pagaliukų - pagaliukai neleis perpjauti dešrelės. Iš dešrelės suformuojame apskritimą (įpjovomis į išorę), o galus susmeigiame mediniu dantų krapštuku.
Įkaitiname keptuvėje riebalus. Dedame dešreles į keptuvę. Kadangi mano naudotos dešrelės buvo labai plonos, įmušiau į kiekvieno apskritimo vidų po pusę kiaušinio. Kiaušinius paskaniname norimais prieskoniais bei druska. Sumažiname ugnį, uždengiame keptuvę dangčiu ir paliekame taip kol baltymas perkeps. Originaliame recepte siūloma kiaušinienes apversti ir apkepti iš kitos pusės, bet, mano manymu, tai visai nebūtina.
Skanaus, o Helenai ačiū už originalią idėją.


I found this nice and tasty recipe in Tango su samčiais blog.

Your will need Frankfurters sausages, eggs, butter and spices.

First of all we need to slice into sausages, but only 2/3 way through. To make it easier we will place a sausage between 2 cocktail sticks and will cut. Make a circle from the sausage and pin the ends. Heat butter in a frying pan and place the sausages there. Crack eggs into the circles, season, cover with a lid and fry on a low heat.

2011 m. lapkričio 13 d., sekmadienis

Sekmadienio pusryčiai arba kruasanai su bešamelio padažu (Croissants with Bechamel)

Šį receptą prieš kelis metus nusižiūrėjau vietinėje kavinaitėje. Tai labai mano šeimos mėgstamas nesudėtingai pagaminamas, bet truputį laiko reikalaujantis patiekalas. Trumpai sakant - puikiai tinkantis sekmadienio pusryčiams. Norint sutrumpinti gamybos laiką, galima bešamelio padažą pasigaminti išanksto.


8 kruasanams reikės:
- 8 nesaldžių kruasanų. JK parduodami gatavi kruasanai, kuriuos, kad būtų traškūs, tereikia kelias minutes pakepinti orkaitėje - tokius kruasanus aš ir naudoju šiam patiekalui.
- 2-jų griežinėliais supjaustytų pomidorų
- 16 griežinėlių mėsos (arba dešros, bet su mėsa skaniau)
- bešamelio padažo
- maždaug 50 gramų tarkuoto fermentinio sūrio

Aš bešamelio padažą gaminu pagal šį receptą. Realiai pakaktų ir pusės normos.
Puode ištirpiname 50 gramų sviesto. Į ištirpintą sviestą beriame 50 gramų miltų ir kepiname ant vidutinės ugnies kol lengvai paruduoja - maždaug 1 minutę. Palaipsniui įmaišome 500 mililitrų (būtinai šalto!) pieno - kad nesusidarytų gumuliukai visą laiką maišome. Sumažiname ugnį ir 5-10 minučių uoliai maišydami paverdame. Kai padažas sutirštėja, pasūdome, įmaišome 1 žiūpsnelį malto muskato riešuto, 1/2 arbatinio šaukštelio maltos paprikos, pipirus (pagal skonį).

Kruasanus pjauname skersai pusiau. Vieną dalį kruasano aptepame vienu šaukštu bešamelio padažo, dedame 2 griežinėlius mėsos. Galima mėsą dar ir iš viršaus patepti bešamelio padažu. Klojame pomidoro skiltelę ir užvožiame antra kruasano pusele. Procesą kartojame 7 kartus. Dedame kruasanus į kepimo skardą ir ant kiekvieno viršaus užbarstome tarkuoto fermentinio sūrio. Kepame 12-15 minučių išanksto įkaitintoje iki 150C orkaitėje (su ventiliatoriumi, jei paprastoje - 170C).
Skanaus!


You will need:
- 8 plain croissants
- 2 sliced tomatoes
- 16 ham slices (or sausage, I prefer ham)
- bechamel souse
- 50 g grated Cheddar

Preheat the oven to 150C (Fan).
Cut croissants in half. Take a spoon of Bechamel souse and place on a bottom half of the croissant. Put on 2 slices of ham and 1 slice of tomato. Top with the second half of the croissant. Repeat the process with the rest 7 croissants. Place the croissants on a baking tray and spray with Cheddar.
Bake for 12-15 minutes.