Translate

2012 m. gruodžio 30 d., sekmadienis

Kvepia rožėmis (Smells of roses)

 
Ir vėl Drops Fabel Superwash siūlai; 50g=205m; 1.25mm storio virbalai. Dviem riešinėms sunaudojau 2112 akrilinių karoliukų. Papildomai naudojau karoliukus apnėrimui. Vienai riešinei apnerti sunaudojau 2  kartus 40 karoliukų. Reiškia, kad dviejų riešinių apnėrimui reikia 160-ies karoliukų.


Šios riešinės buvo megztos kiek stambesnei rankai, todėl mezginio plotis - 60 akių. Viso 81+4 eilės.
Schema sukurta, remiantis keliais siuvinėjimo raštais.


Apnėrimui naudojamas 1mm vąšelis.
Apnėrimas:
1-a eilė. Išmezgame žemą stulpelį, užkabindami už apneriamo krašto. Neriame 5-ias pynelės kilpas ir vėl žemas stulpelis į apneriamą kraštą. Stulpelius ir grandinėles kartojame, kol apneriame ratu visą riešinės kraštą. 
2-a eilė. Norėdama, kad gerai matytųsi apnėrimui naudojami karoliukai, antrą eilę nėriau priešinga (nei pirmąją eilę) kryptimi. Į pirmoje eilėje susidariusią auselę neriame žemą stulpelį; 2 pynelės kilpos, žemas stulpelis į antrąją pirmosios eilės auselę; į trečiąją pirmosios eilės auselę neriame penkis stulpelius su užmetimu, atskirdami kiekvieną stulpelį nuo kito vienu mėlynu karoliuku. Kartojame nuo pradžių - neriame žemą stulpelį į sekančią pirmosios eilės auselę...
Gal paprasčiau bus suprasti, žiūrint į šią schemą.


2012 m. gruodžio 27 d., ketvirtadienis

Springerle sausainiai (Springerle Cookies)

 
Iki nepadorumo saldūs, bet puikiai prie puodelio arbatos tinkantys sausainukai.

Sausainukams reikės:
- pusės arbatinio šaukštelio amoniako (amoniaką galima pakeisti kepimo milteliais, bet aš nebandžiau)
- 2 šaukštų pieno
- 6 didelių kambario temperatūros kiaušinių
- 6 puodelių cukraus pudros (aš šį kartą naudojau paprastą cukrų)
- pusės puodelio (maždaug 114 gramų) kambario temperatūros sviesto
- pusės arbatinio šaukštelio druskos
- pusės arbatinio šaukštelio anyžių aliejaus (kadangi mano šeima nemėgsta anyžių, naudojau vanilės ekstraktą)
- 907 gramų persijotų miltų
- vienos citrinos žievelės (nebūtina; norint galima apelsino) 


Amoniaką išmaišome su pienu ir paliekame 30-60 minučių.
Dideliame dubenyje (aš naudojau kombainą) 10-20 minučių plakame kiaušinius, kol masė įgauna citrininį atspalvį ir sutirštėja.
Po truputį įmaišome cukrų ir sviestą.
Įmaišome į kiaušinių masę: amoniaką su pienu, druską, esenciją bei nutarkuotą žievelę.
Dalį miltų į tešlą įmaišome mikserio pagalba, bet kai tešla tampa labai klampi, dedame mikserį į šoną. Verčiame sausainių masę ant miltais pabarstytos lentos ir įminkome likusius miltus.
Ant miltais pabarstytos lentos iškočiojame lakštą tešlos. Lakštas turi būti maždaug 10-13mm storio (didesnėms formelėms gali reikti dar storesnio tešlos lakšto). Sausainio formelę išmiltuojame konditerinio teptuko  pagalba. Tolygiai stačiu kampu spaudžiame formelę į tešlos lakštą. Atsargiai nukeliame formelę. Išpjauname iš lakšto sausainį. Šiam tikslui galima naudoti įvairiausias apskritas ar ovalias formeles. Kvadratinius sausainius patogu išpjauti picai pjauti skirtu "ratuku".


Sausainius dedame ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos (kiek žinau, šiems sausainiams kepti netinka silikoninės skardos).
Paliekam sausainius džiūti nuo 2 iki 24 valandų. Džiovinimas apsaugo piešinį kepimo metu. Aš džiovinau visas 24 valandas, nes lauke vis lijo lietus ir namuose buvo pakankamai drėgna. Vasarą, ypač kai karšta, užtenka 2-3 valandų.
Pagal instrukciją, kepame sausainius 10-15 minučių maždaug 107-163C laipsnių karštumo orkaitėje.
Idealiai pagaminti, sausainukai turėtų būti baltos spalvos, o jų "padas" švelniai auksinis. Aš kol kas savo orkaitėje dar nesugebėjau tinkamai nutaikyti laiko ir kepamos temperatūros santykio. Betkokiu atveju, mano šeimai patinka ir gelsvi. Aš šiuos sausainukus kepiau 23 minutes 130C laipsnių temperatūroje (orkaitė su ventiliatoriumi).  Manyčiau reikėtų mažinti kepimo temperatūrą ir ilginti kepimo laiką,  bet aš tada vistiek netelpu į rekomenduojamą kepimo laiką. :)
Iškepusius sausainukus galima nuimti nuo kepimo skardos tik kai jie jau gerai pravėsta.
Sausainiai turėtų būti saugomi sandariose talpose.

Linksmų šv. Kalėdų!!!



For cookies you will need
- 1/2 teaspoon baker's ammonia (hartshorm) or baking powder
- 2 tablespoons milk
- 6 large eggs, room temperature
- 6 cups confectioner's sugar
- 1/2 cup (maždaug 114 gramų) unsalted butter, softened but not melted
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon oil of anise (my family doesn't like anise so I used vanilla extract)
- 907 g sifted cake flour
- grated rind of orange or lemon, optional


Dissolve ammonia in milk and set aside for 30-60 minutes. Beat eggs until thick and lemon-colored (10-20 minutes). Slowly  beat in the confectioner's sugar, then the softened butter. And the ammonia and milk, salt, preferred flavoring, and grated rind of lemon or orange, if desired. Gradually beat in as much flour as you can with the mixer, then stir in the remainder of the flour to make a stiff dough. Turn onto floured surface and knead in enough flour to make a stiff dough. Turn onto floured surface and knead in enough flour to make a good print without sticking. Roll the dough approximately 10mm - 13mm thick (deeper molds need thicker dough). Brush flour on the mold image, then imprint with your mold, cut out shape with knife, pastry wheel, or shaped cutter. Printed cookies are dried 2-24 hours before baking. Drying preserves the image during baking. Bake on baking paper lined cookies sheets for 10-15 minutes at approximately 107-163C degrees (I baked 23 minutes at 130C degrees in fan oven).

Merry Christmas!!!


Recepto šaltinis:  www.houseonthehill.net
The recipe comes from: www.houseonthehill.net