Translate

2011 m. birželio 26 d., sekmadienis

Traškus filo pyragas (Crispy Greek-style pie)

Anglijoje vėl karšta... Pietums norėjosi kažo lengvo ir greitai pagaminamo. Taigi išbandžiau neseniai rastą traškaus filo tešlos pyrago receptą.


Pyragui reikia:
200g špinatų lapų
175g saulėje džiovintų pomidorų alyvuogių aliejuje (aliejų irgi panaudosime)
150g fetos trupinių (arba šakute pertrintos fetos)
4 kietai virtų kiaušinių
maždaug 250g filo tešlos

Špinatus sudedame į didelę keptuvę, užpilame 2 šaukštais vandens ir pakaitiname kol suverda - kokias 5 minutes. Perdedame špinatus į sietą bei trumpam paliekame. Galiausiai nukoštus špinatus nuspaudžiame ir supjaustome.
Taip pat supjaustome pomidorus bei kiaušinius.
Dubenyje išmaišome visus įdaro ingredientus: pomidorus, fetą, špinatus ir kiaušinius.
Pyragą kepsime formoje su išimamu dugnu.
Visus filo tešlos lakštus gausiai aptepame nuo pomidorų likusiu alyvuogių aliejumi ir klojame aliejuota puse žemyn į kepimo formą. Kiekvienas lakštas turi uždengti dalį formos dugno bei kiek nukarti per kraštą. Reikėtų, kad visi lakštai dalinai persidengtų su gretimais lakštais. Būtų gerai, jei formą išklotume bent trimis sluosniais filo.
I išklotą formą sukrečiame įdarą. Nukarusiais tešlos lakštų kraštais ušdengiame pyragą. Nesistengiame lakštų lyginti. Priešingai - suspaudžiame, suglamžome juos, bet nepaliekame atvirų vietų. Dar kartą aptepame pyragą alyvuogių aliejumi ir šauname į įkaitintą orkaitę. Kepame 30 minučių 180C orkaitėje (jei orkaitė turi ventiliatorių - 160-155C).
Skanaus.


200g spinach leaves
175g sundried tomatoes in olive oil
150g feta, crumbled
4 boiled eggs
approximately 250g filo pastry

Put the spinach into a large pan. Pour over 2 tablespoons water, then cook until just wilted. Tip into a sieve, leave to cool a little, then squeeze out any excess water and roughly chop. Roughly chop the tomatoes, reserving the oil, and put into a bowl along with spinach, feta, eggs. Mix well.
Turn the oven to 180C (Fan 160-155C).
Lets prepare filo sheets. Take a sheet of pastry and brush liberally with some of the sundried tomato oil. Arrange, oil-side down, in a loose-bottomed cake tin so that some of the pastry hangs over the side. Brush oil on another piece of pastry and place in the tin, just a little further round. Continue until you have three layers, then spoon over the filling. Pull the sides into the middle, scrunch up and make sure the filling is completely covered. Brush with more oil and cook the pie for 30 minutes, until the pastry is crisp and golden brown.

Originalus receptas/original recipe: easycook, 43, 07/2011.

2011 m. birželio 12 d., sekmadienis

Šokoladinis pyragas tėčiui (Chocolate drop cake for Dad)

Kepiau šiandien tai, kas labiausiai patinka mano tėčiui - šokoladinį pyragą.
Nors nelabai paskutiniu metu mėgstu šokoladinius kepinius ir pagal šį receptą pyragas išeina kiek saldesnis nei esu pratusi, turiu pasakyti, kad su arbata buvo labai, labai skanu.

Pyragui reikės:
250g sviesto
300g cukraus
1 šaukštelio vanilės ekstrakto
3 didelių kiaušinių
200g savaiminio augimo miltų (self-raisng flour - nežinojau kaip išversti, bet pridėsiu receptą, kaip pasigaminti pačioms)
100g pieniško šokolado gabalėlių
50g kakavos
1/4 šaukštelio druskos

Padengimui:
85g sviesto
85g cukraus
200g kondensuoto pieno
50g pieniško šokolado gabalėlių

Išklojame kepimo popieriumi 20 x 30 cm dydžio skardą. Įkaitiname iki 180C (160C su ventiliatoriumi) orkaitę.
Išlydome puode sviestą. 5 minutes atvėsiname. Tada sudedame cukrų, vanilę, kiaušinius ir gerkai išsukame mediniu šaukštu (aš išsukau virtuviniame kombaine) Įmaišome miltus, kakavą, druską ir pieniško šokolado gabalėlius.
Sukrečiame mišinį į kepimo skardą ir kepame 35 minutes. Pyragas neturi būti visiškai sausas. Išimame pyragą iš orkaitės ir paliekame atvėsti.

Tuo metu pasiruošiame glaistą. Išlydome 85g sviesto ir 85g cukraus. Įmaišome kondensuotą pieną ir užverdame - būtina maišyti.
Atvėsinus mišinį 5 minutes, įmaišome šokolado gabalėlius, kurie turi ištirpti.
Padengiame glaistu pyragą. Norint galima pyragą apibarstyti šokolado gabalėliais, bet man pasirodė, jog to būtų perdaug. Aš naudojau maltus migdolus.


250g pack unsalted butter
300g golden caster sugar
1 tsp vanilla extract
3 large eggs
200g self-raising flour
100g milk chocolate drops
50g cocoa
1/4 tsp salt

for the top:
85g unsalted butter
85g caster sugar
200g light condensed milk
50g milk chocolate drops

Butter and line a small roasting tin, about 20 x 30 cm. Heat oven to 180C (160C fan oven).
Gently melt the butter in a large saucepan, cool for 5 minutes, add the sugar, vanilla and eggs, then beat until smooth with a wooden spoon. Stir in the flour, cocoa and salt. Stir in 100g milk chocolate drops.
Tip the mix into the tin, then bake for 35 minutes until risen all over and a skewer come out with a few dump crumbs.

For the top, gently heat 85g butter and 85g caster sugar together until both are melted. Stir in condensed milk and bring to a boil.
Cool for 5 minutes, then stir in 50g milk chocolate drops to melt. Spread over the cold cake, scatter with more chocolate drops (I used ground almonds) and cut into squares.
Originalus receptas/The original recipe: Good Food July 2009.

Savaiminio augimo miltai (Self-raising flour) gaminami tokia proporcija:
1 puodelis miltų
0.5 šaukštelio druskos
1.5 šaukštelio kepimo miltelių
Visus ingredientus reikia tik išmaišyti ir miltai jau gatavi.

2011 m. birželio 7 d., antradienis

Greita ir begalo paprasta tarta su pomidorais (Tomatoe tart)

Dar vienas receptas iš Lorraine Pascale knygos "Baking made easy"

Mums reikės:
500g sluoksniuotos tešlos
40 mažų pomidorų
2 šaukštų augalinio aliejaus
žiupsnelio druskos
šviežiai maltų pipirų
2 šaukštų medaus (pakeičiau maždaug 1 šaukštu cukraus)
2 šaukštų maltų džiūvėsėlių
1 išplakto kiaušinio
nedidelio pundelio šviežio baziliko
2 šaukštų alyvuogių aliejaus


Įkaitiname orkaitę iki 200C (aš kepiau 190C).

Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiojame lakštą sluoksniuotos tešlos ir išpjauname ugniai atsparaus indo, kuriame kepsime tartą, dydžio apskritimą.

Atspariame ugniai inde įkaitiname aliejų (aš naudojau keptuvę) į kurį suberiame pomidorus ir apibarstome juos druska, pipirais bei cukrumi (arba kaip originaliame recepte naudojame medų). Galiausiai užberiame džiūvėsėlius.

Sluoksniuotos tešlos apskritimą dedame ant pomidorų ir apkaišome kraštelius.

Aptepame tešlą kiaušinio plakiniu.

Kepame įkaitintoje orkaitėje maždaug 20 minučių. Iškepusią tartą išimame iš orkaitės ir paliekame kelias minutes, kad pravėstų. Nupilame keptuvėje nusistovėjusias sultis ir virš kriauklės išimame tartą iš kepimo indo - pomidorais į viršų. Kitaip sakant uždengiame keptuvę lėkšte ir apverčiame.

Atvėsusią tartą apšlakstome alyvuogių aliejumi, bei apiberiame baziliko lapais. Tartą labai skanu valgyti su šalta mėsa, alyvuogėmis, sūriu ar salotomis. Mums patinka ir šilta.


Originalų receptą galima rasti čia/here you will find the original recipe in English.