Translate

2012 m. sausio 9 d., pirmadienis

Riešinės (wrist warmers)

Prieš kelis metus mama atsinešė į namus ligą - riešinių mezgimą. Nors esu mėgėja viską išbandyti pati, ilgai laikiausi prieš šią bacilą. Gal būtų ir pavykę, bet viena draugė pamatė mamos megztąsias ir niekaip nenustojo jų girti. Nebuvo kitos išeities kaip tik prisižadėti numegzti jai porą Kalėdoms.
Prisižadėti numegzti riešines labai paprasta, bet įvykdyti pažadą daug sudėtingiau. Laimei šį kartą atsilaikiau pagundai darbą atidėti paskutinei savaitei ir ėmiausi mezgimo du mėnesiai iki Kalėdų.
Mama riešinių porą numezga per du vakarus. Aš savo pirmąsiais keturias poras mezgiau du mėnesius. Tiksliau sakant du mėnesius vėriau karoliukus, mezgiau, ardžiau, vėriau, mezgiau, ardžiau, mezgiau, ardžiau, bet savo pasiekiau. Tik va dabar sergu riešinėmis nepagydomai.

Kelios bendros pastabos.
Dažniausiai ant virbalų užmetu 50 akių.
Tradiciškai mezgu ripsu - visose eilėse mezgama tik gerosiomis akimis.
Negalima megzti labai laisvai, nes karoliukai lįs į blogąją pusę. Tačiau nepatarčiau megzti ir labai tampriai. Siūlyčiau visada pasidaryti mėginėlį, ypač, jei naudojami neišbandyti anksčiau siūlai.
Karoliukus įmezginėjau iš išvirkščiosios riešinių pusės. Trumpai sakant, pusė su karoliukais mezgant yra nusukta nuo manęs.
Riešinėms megzti naudojamų schemų tušti langeliai reiškia ne mezginio akis, bet tarpelius tarp akių, o pilni langeliai - tarpus, kuriuose įmezgami karoliukai.
Vienas svarbiausių dalykų - gražus kraštas, todėl reikia teisingai išmegzti akis kraštuose. Aš asmenišai tai darau taip: kiekvienoje eilėje pirmąją akį nukeliu ant dešiniojo virbalo, permetu siūlą į priešingą nuo savęs pusę, grąžinu pirmąją akį ant kairiojo virbalo ir permezgu ją gerąja akimi. Kiekvienos eilės paskutiniąją akį permezgu gerąja akimi.
Nieko baisaus, jei kraštas išėjo ne visai lygus, kadangi jį galima apnerti, bet darau tai, jau susiuvusi riešines. Tiesą sakant, kuo daugiau riešinių mezgu, tuo labiau man patinka jas apnerti.
Prieš susiuvant, riešines ištempiu: prismaigstau lygiai patempdama kraštus prie lyginimo lentos, supurškiu vandeniu ir palieku išdžiūti. Jei skubu, džiovinu plaukų džiovintuvu.


Pirmosios riešinės buvo megztos iš Grignasco Flavia Baby merino vilnos, 50g=200m. Mezgiau 1.5mm storio virbalais. Vienai porai visiškai pakanka vieno kamuoliuko siūlų. Karoliukų dydžio nepasakysiu, bet maždaug 3mm. Riešinių porai reikia 288+22(apnėrimui) stiklinių karoliukų.
Megzta 50 rašto eilių +6 kraštinės eilės (po 3 pradžioje ir pabaigoje).
Apnėrimo karoliukus irgi reikia susiverti ant siūlo. Apneriama žemais stulpeliais tik kas 5 stulpelius įneriamas karoliukas.
Kadangi karoliukai dideli, tai ir riešinės grubokos gavosi, bet labai labai minkštos. Dar nespėjus pabaigti buvo nusavintos mano vyresnėlės.



Tie patys siūlai tik šį kartą 798 2.5mm plastikiniai perliukai, o virbalai 1.25mm storio. 76+6 eilės. Deja, neturiu visiškai išbaigtų riešinių nuotraukos. Vienintelis šių riešinių trūkumas - plastikiniai perliukai yra linkę nusilupti.



Galiausiai žadėtosios riešinės draugei.



Labiausiai pamėgti Drops Fabel Superwash siūlai; 50g=205m; 1.25mm storio virbalai. Dviem riešinėms sunaudojau 1256 akrilinius karoliukus.
76+6 eilės.
Apnėrimas: į trečiąją pagrindo akį neriame du stulpelius su užmetimu, viena akis, du stulpeliai su užmetimu į tą pačią trečiąją akį kaip ir pirmieji du stulpeliai. Praleidžiame dvi pagrindo akis ir į trečiąją akį neriame žemą stulpelį. Kartojame nuo pradžių.
Apnėrimui naudojamas 1mm vąšelis.

Dovanota savos gamybos maišelyje.

Nauji metai ir sena skola (Christmas cake)

Paskutinieji praėjusių metų mėnesiai tiesiog praskriejo mano gyvenime. Suplanuota buvo labai daug, bet gyvenimas kaip visada viską pakoregavo. Ką padarysi. Todėl naujus metus pradedu sena skola - kalėdinio vaisinio pyrago receptu.


Noriu atkreipti tų, kas niekada nėra ragavęs tokio tipo pyrago, dėmesį. Kalėdiniai vaisiniai pyragai yra gan sodraus skonio ir labai sotūs. Jiems abejingų žmonių nebūna - juos arba mėgsta arba negali pakęsti :).
Kelis metus paeiliui kepiau vaisinį pyragą pagal Daivajos iš Supermamų forumo receptą. Bet pernai pavėlavau išsikepti laiku. Mano laimei vienoje angliškoje laidoje buvo pademonstruotas pyrago, kurį galima kepti, kad ir paskutinę dieną, receptas. Šiemet Kalėdos jau pasibaigė, bet gal receptas pravers ruošiantis kitoms.

Pyragui reikės:
- 900g jūsų mėgiamų džiovintų vaisių (aš naudojau juoduosius serbentus, vyšnias, abrikosus, razinas, spanguoles)
- 300ml sauso sidro
- 225g sviesto
- 225g mikšto rudojo cukraus
- vienos citrinos žievelės ir sulčių
- vieno apelsino žievelės ir sulčių
- 1 šaukšto tamsaus auksinio sirupo (black treacle - nebūtina)
- 4 didelių išplaktų kiaušinių
- 225g miltų
- 1 arbatinio šaukštelio kalėdnių prieskonių mišinio (ground mixed spice)
- ½ arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto
- 170g smulkintų riešutų
- maždaug 6 šaukštų brendžio (geriausia obuolių)
- migdolų ir demeraros curaus (pyrago papuošimui, jei nebus dengiama aisingu)

Įkaitiname iki 150°C orkaitę.
Išklojame dvigubu kepimo popieriaus sluoksniu 22 cm skermens apvalią kepimo formą.

Džiovintus vaisius nuplauname ir supjaustome ne didesniais nei razinos dydžio gabalėliais.
Beriame vaisius į puodą, užpilame sidru ir užverdame. Užvirusius vaisius reikia dar 2–3 minutes pavirti ant mažos ugnies.
Galiausiai išvirusius vaisius atvėsiname. Jei vaisiai absorbavo ne visą sidrą - nukošiame juos.

Dideliame dubenyje ištriname sviestą, cukrų ir nutarkuotas citrusinių vaisių žieveles. Pilame auksinį sirupą. Sirupas yra labai lipnus, todėl patariama, prieš atmatuojant sirupą, šaukštą ištrinti aliejumi. Supilame išplaktus kiaušinius ir viską gerai išmaišome.
Įsijojame miltus su prieskoniais ir išmaišome.
Pabaigoje įmaišome vaisius, riešutus ir citrusinių vaisių sultis.

Sukrečiame tešlą į kepimo formą ir išlyginame. Pyrago centrą įspaudžiame ranka, kad pakiltų tolygiai.
Ant pyrago viršaus išdėliojame migdolus bei apibarstome demeraros cukrumi.

Kepimo formą iš išorės aprišame storu popieriaus sluoksniu ir dedame ant tokiu pat popieriumi storai išklotos kepimo skardos. Šauname orkaitėn ir kepame 3 - 4 valandas. Jei viršus ima svilti, pridengiame pyragą perlenktu storo popieriaus lakštu ir toliau kepame.
Mano apkūtotas pyragas atrodė taip.


Pyragas skaitosi iškepęs, kai dantų krapštukas, kuriuo jį tikriname, ištraukiamas visiškai neapsivėlęs.

Išimame pyragą iš orkaitės, atsargiai subadome ir apšlakstome brendžiu.
Paliekame pyragą formoje iki visiško atvėsimo.


Niekaip tik nesuprantu, kodėl mano nuotraukose pyragas atrodo lyg apsvilęs - tikrovėje labai tamsiai rudas ir jokių svilėsių skonio :).

Recepto autorė Rosie Davies, o pats receptas demonstruotas net keliose Channel4 kanalu rodytose laidose. Paskutinioji, jei neklystu, buvo - Kirstie's Handmade Britain.

The original recipe by Rosie Davies in English you will find on Channel4 website.